Pametni Števci – Smart Metering

INDA d.o.o. kot uspešno visoko-tehnološko podjetje na področju razvoja elektronike, vgrajenih sistemov in programske opreme predstavljamo razvojno srce mednarodne korporacije, ki z izdelki, razvitimi v našem podjetju, uspešno nastopa na zahtevnih Evropskih trgih pametnih števcev.

Področje pametnih števcev predstavlja trenutno verjetno najkompleksnejše zahteve s področja varnosti komunikacije in podatkov v svetu elektronskih naprav. V kombinaciji z dejstvom, da je v primeru plinskih števcev zahtevana še visoka stopnja varnosti, poleg tega pa izjemno nizka poraba in dolgoletna življenjska doba naprav (do 20 let pred menjavo baterije), je uspešen razvoj takšnih naprav možen le z izjemno strokovno in predano ekipo strokovnjakov.

Razvoj izdelkov s področja pametnih številčnikov (SEI – Smart Electronic Index)) poteka v okviru mednarodnega konzorcija katerega del smo. Naši partnerji proizvajajo in vgrajujejo pametne številčnike razvite v našem podjetju na svoje izdelke (merilne enote plinskih števcev) in jih pod svojo blagovno znamko prodajajo kot Pametne Plinske Števce (GSM – Gas Smart Meter), za gospodinjstva ali industrijo. Na podoben način se tržijo tudi nekateri radijski komunikacijski moduli razviti v našem podjetju (ZigBee 2.4GHz, ZigBee 868MHz, MBUS 868MHz in MBUS 169MHz, GSM in GPRS komunikacijski moduli, WiFi moduli in dataloggerji).
Pri razvoju pametnih števcev je ključno poznavanje programiranja najzahtevnejših vgrajenih sistemov, tako s stališča standardov, ki urejajo organizacijo podatkov (npr. DLSM, DSMR, SMETS2, UNI-TS) kot s stališča varnosti komunikacije in komunikacijskih protokolov (npr. GBCS).

V ekipi INDA d.o.o. so strokovnjaki s področja elektronske strojne opreme (Hardware – HW), vgrajenih sistemov (programiranja Firmware – FW) in programske opreme (Software – SW) – ki s svojim znanjem dnevno dokazujejo, da lahko stojimo ob boku največjim tehnološkim podjetjem, saj se v našem podjetju v celoti vodi za naše partnerje:
• vodenje projekta razvoja izdelka,
• izvedba razvojnih nalog na strojni in programski opremi,
• priprava razvojnih vzorcev,
• priprava in arhiviranje dokumentacije v varnih repozitorijih (strežnikih) za ves mednarodni konzorcij,
• testiranje funkcionalnosti izdelkov v lastnem testnem laboratoriju,
• podpora pri verifikacijah v certificiranih in neodvisnih inštitutih,
• podpora partnerjem pri komunikaciji s strankami,
• podpora v pripravi proizvodnje (sodelovanje v pripravi tehnoloških postopkov, razvoj in izdelava testnih proizvodnih naprav in programske opreme),
• neposredna podpora strankam pri zagonu projektov pametnih števcev,
• itd.

Izdelki razviti v našem podjetju ustrezajo najzahtevnejšim standardom, ki jih s področja meroslovja, varnosti hranjenja podatkov in predvsem varnosti komunikacijskih protokolov predpisujejo za to poklicane mednarodne lokalne (za vsako državo) ustanove, komisije in inštituti.

Posamezni izdelki, kot so SEI, INTEGRA in iSmart so posebej opisani v svojih razdelkih.